BAHAN-BAHANNYA
1/2 kilo siput sedut
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji cili api
sedikit halia
sebatang serai
1 biji kelapa diparut
garam secukup rasas
edikit kunyit
sedikit gula
CARA-CARA MENYEDIAKANNYA
1. Perah santan, dapatkan santan pekat dan cair diasingkan
2.
Cuci siput sedut, gaul dengan hampas kelapa tadi dan dibiarkan beberapa
jam. Ini membuatkan bau lumpur hilang dan siput sedut akan lebih sedap.
Pastikan bekas ditutup. kalau idak jenuh nak mengutipnya. siput tu
masih boleh merayap biasanya.
3. Bawang-bawang, cili api dan halia dikisar atau ditumbuk untuk dijadikan bahan tumis.
4. Bersihkan siput dan potong belakang (hujung)
5.
Tumiskan bawang, cili api dan halia, masukkan santan cair dan masukkan
siput sedut. Masukkan juga garam,gula dan kunyit serta batang serai yang
dititik.
6. Apabila masak, masukkan santan pekat dan didihkan sebentar dan kemudian matikan api.
No comments:
Post a Comment