Sunday, September 30, 2012

Resepi SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI API




 
 
BAHAN-BAHANNYA


1/2 kilo siput sedut

4 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

5 biji cili api

sedikit halia

sebatang serai

1 biji kelapa diparut

garam secukup rasas

edikit kunyit

sedikit gula


CARA-CARA MENYEDIAKANNYA
 

1. Perah santan, dapatkan santan pekat dan cair diasingkan

2. Cuci siput sedut, gaul dengan hampas kelapa tadi dan dibiarkan beberapa jam. Ini membuatkan bau lumpur hilang dan siput sedut akan lebih sedap. Pastikan bekas ditutup. kalau idak jenuh nak mengutipnya. siput tu masih boleh merayap biasanya.

3. Bawang-bawang, cili api dan halia dikisar atau ditumbuk untuk dijadikan bahan tumis.

4. Bersihkan siput dan potong belakang (hujung)

5. Tumiskan bawang, cili api dan halia, masukkan santan cair dan masukkan siput sedut. Masukkan juga garam,gula dan kunyit serta batang serai yang dititik.

6. Apabila masak, masukkan santan pekat dan didihkan sebentar dan kemudian matikan api.
 

No comments:

Post a Comment