Sunday, September 30, 2012

Resepi SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI API




 
 
BAHAN-BAHANNYA


1/2 kilo siput sedut

4 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

5 biji cili api

sedikit halia

sebatang serai

1 biji kelapa diparut

garam secukup rasas

edikit kunyit

sedikit gula


CARA-CARA MENYEDIAKANNYA
 

1. Perah santan, dapatkan santan pekat dan cair diasingkan

2. Cuci siput sedut, gaul dengan hampas kelapa tadi dan dibiarkan beberapa jam. Ini membuatkan bau lumpur hilang dan siput sedut akan lebih sedap. Pastikan bekas ditutup. kalau idak jenuh nak mengutipnya. siput tu masih boleh merayap biasanya.

3. Bawang-bawang, cili api dan halia dikisar atau ditumbuk untuk dijadikan bahan tumis.

4. Bersihkan siput dan potong belakang (hujung)

5. Tumiskan bawang, cili api dan halia, masukkan santan cair dan masukkan siput sedut. Masukkan juga garam,gula dan kunyit serta batang serai yang dititik.

6. Apabila masak, masukkan santan pekat dan didihkan sebentar dan kemudian matikan api.
 

Wednesday, September 19, 2012

Resepi Rendang Tok

Rendang Tok sedap di makan bersama Ketupat, Nasi Himpit atau Lemang

Hari Raya tahun ni aku ada buat open house kecil kecilan. Biasalah aku lah yang biasa masak untuk famili aku. Ramai yang makan masa tu memuji kesedapan Rendang Tok yang aku masak. Sebenarnya aku pun tak tahu sedap ke tak. Resepi ni pun aku ambik dari blog my resepi. Kalau nak cuba masak rendang tok ikutlah resepi yang aku buat ni.

Resepi Rendang Tok

1 kilo daging batang pinang

Bahan Bahan Kisar 
1 camca jintan manis
1 camca jintan putih
Biji Ketumbar 1 sudu kecil
Buah Keras 2 biji
Halia sebesar ibu jari
Bawang Merah kecil 6 biji
Bawang putih 4 ulas
lengkuas  sebesar ibu jari
Cili Kering (10 helai)
Lada Hitam (1 sudu kecil)
Serai 6-8 ulas

Bahan Tumis
Kulit kayu manis (2 batang)
bunga lawang

Bahan Bahan Lain


Gula Merah 3 sudu
Gula Melaka separuh dari sebatang
kerisik 2 peket kecil
Garam secukup rasa


Cara Memasak

1. Kisar bahan bahan kisar tadi
2. Gaul bahan bahan kisar dengan 1 kilo daging
   dan perap (1 malam lagi baik)
3. Tumis bahan bahan kisar tadi  bersama bunga lawang dan kayu manis
   sehingga keluar minyak
4. Masukkan daging yang telah di perap ke dalam kuali
5. Masukkan santan
6. Masukkan Gula Merah
7. Masak hingga betul kering
8. Masukkan garam dan ajinamoto secukup rasa
9. Hidangkan...



Resepi Kentang Putar ala Kepci

kentang putar
Anak aku si Darwisy suka makan kentang putar. Memang habis la dia makan satu bekas kecil tu.
Aku pun cari cari la resepi  cara buat kentang putar ni  di internet dan aku jumpa di blog ini   . 


Kentang Putar ( ala KFC)

Bahan-bahan ( 10 biji kentang )
• 10 biji kentang di buang kulit dan di potong kiub (besar)
• 1 sudu kecil  lada hitam di tumbuk halus 
• 1/2 cawan fresh milk 
• garam secukup rasa


Cara-cara buat


1. Rebus kentang dengan  sedikit garam 
2. Setelah empuk toskan air dan tumbuk sedikit hancur 
3. Kemudian guna hand mixer putar sehingga kentang jadi halus. 
4. Sambil putar , sambil masukkan garam, lada hitam dan susu secukupnya


Sos kentang putar 


Bahan-bahan ( 3 - 4 orang )


• 650 ml air 
• 5 sudu besar stok ayam 
• 1 biji bawang besar - cincang 
• 1 batang saderi - cincang 
• 40 gm mentega 
• 20 gm tepung gandum 
• 1 sudu besar sos tomato 
• 1 sudu besar sos tiram 
• sedikit serbuk lada hitam 
• kicap pekat 
• garam 


Cara-cara: 


1. Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk. 
2. Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum.Kacau atas api kecil hingga tak melekat pada tepi periuk. 
3. Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel. 
4. Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titik kicap pekat (kicap utk bagi warna).Masukkan juga serbuk lada hitam dan garam. 
5. Masaklah ikut pekat mana yg disukai.


NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin. 


Resepi Kentang Putar ini diambil dari blog noorazneen.